GCM-sopimuksen kummalliset kiemurat?

Viimeviikolla nousi tietyissä maahanmuuttoon kriittisesti suhtautuvissa ryhmissä ja löyhissä kaveripiireissä pienoinen paniikki, kun havaittiin hallituksen esittäneen Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration– eli Suomeksi ”Yhdistyneiden kansakuntien globaalia maahanmuuttosopimusta” alkoi tulvia hyväksymistä vastustavia kirjoituksia,  ja nimien keräily sitä vastustavaan nettiaderssiin.

En olisi kiinnittänyt koko asiaan mitään huomioita, ellei Sebastian Tynkkynen olisi siitä kirjoittanut Twitterissä. Lainaus: ”Siirtolaisuussopimus meinataan allekirjoittaa Suomen puolesta ilman tuontia eduskunnan täysistuntoon. Kansanedustaja @VilleTavio teki toimenpidealoitteen, jotta maahanmuuttoa löysyttävä sopimus saataisiin kiireellisesti eduskunnan valokeilaan” Johon olin minä pakotettu kysymään Tynkkyseltä ”Missä tämä “salainen sopimus” on luettavissa?”

En ole tähänpäivään mennessä saanut vastausta kysymykseeni. Toisin jouduin vastaamaan itse omaan kysymykseeni ”Syvä hiljaisuus? Lainaus “Lopputuloksena on tarkoitus hyväksyä nk.globaali pakolaiskompakti Global Compact on Refugees) Kyseessä ei ole juridisesti sitova sopimus, vaan toiminnallinen viitekehys”

Eduskunnassa tätä viitekehyssopimusta on aloitettu käsittelemään 5.kesäkuuta 2018 alkaen, jolloin Ulkominsteriö lähetti sen Suuri valiokuntaan seuraavana päivänä eli 6.kesäkuuta 2018. Sen jälkeen se lähetettiin ensin 7.kesäkuuta 2018 Hallintovaliokuntaan, jonka puheenjohtaja on perussuomalaisten Juho Eerola.  Siellä päätettiin, että ”Asia on saapunut Hallintovaliokuntaan mahdollisia toimenpiteitä varten.” Samalla sopimusluonnos on mennyt Ulkoasianvaliokuntaan 12.kesäkuuta 2018 , jossa puheenjohtana on Matti Vanhanen ja päätös oli ”Valiokunta päätti, ettei asian E 43/2018 vp johdosta ryhdytä toimenpiteisiin”. Seuraava päätös oli ”Asian käsittely valiokunnassa on päättynyt.” Tämän jälkeen luonnos on käsittelty uudestaan Hallintovaliokunnassa 5. syyskuuta 2018 ”Valiokunta päätti, ettei asian johdosta ryhdytä toimenpiteisiin.” Seuraavaksi asiaa käsiteltiin Suuressa Valiokunnassa 7. syyskuuta, jossa merkittiin pöytäkirjaan ”Merkittiin saapuneeksi hallintovaliokunnan ilmoitus : ei toimenpiteitä.” Huomattavaa on se, että Laura Huhtasaari on Hallintovaliokunnan ja Ulkoasiainvaliokunnan varajäsen, joten hän saa kaiken saman materiaalin, mitä varsinaisetkin jäsenetkin. Suuri valiokunnan jäsen on taas perussuomalaisten Jani Mäkelä ja varajäsenenä on Ville Tavio. Joka on varmaan ainoastaan sen sopimuksen lukenut?

Tietenkin tässä sopimuksessa, jos se hyväksytään, voi olla joitain takaportteja, joiden avulla voitaisiin kiristää Suomen noudattamaan huomattavasti lievenpiä tulkintoja mitä Suomea velvoittavissa kansainvälisissä pakoilaissopimuksissa on. Mutta, se on epätodennäköistä, koska viimekädessä meitä velvoittavat EU:n ja Suomen lain eri tulkinnat.

Siten tämä on myrsky vesilasissa…

Sopimusluonnokset ovat luettavissa,jos haluaa katsoa sen tarpeelliseksi: täältä ja tästä

Kirjoitusvirheitä korjailtu 13.huhtikuuta 2019