Onko etnonationalismin aika?

Kiistelin Twitterissä muutaman etnonationalismia kannattavien kanssa heidän ajaman politiikan luonteesta.

Puutuin Tuukka Kurun Twiittiin,  jossa hän väitti ettei alkuperäinen saamelainen voi olla sinisilmäinen. Miten sinisilmäisyys tai ihonväri voi olla merkki kuulumisesta johonkin etniseen ryhmään? Silloin tulee kyseeseen eugenetiikka eli rodunjalostusoppi. Ihmistenjalostamista jonkin päämäärän mukaan. Siis halutaan jokin tietty ihmisen piirre tai kansallinen ominaisuus pyritään joko poistamaan tai korostamaan tietyn päämärän saavuttamiseksi. Tätä eugenetiikkaa harrastettiin muun muassa natsi-Saksassa ja myös muuallakin Euroopassa kuten Ruotsissa. Sillä määriteltiin ihmisten kasvonpiirteistä mihin etniseen ryhmään tutkittava kuuluu. Itse kuuluisin juutalaisiin tai mahdollisesti slaavilaisiin kansoihin, ja siten olisin ollut tuhottavien listalla. Myös moni suomalainen olisi kuulunut niin ikään tähän samaan luokkaan, joten meidän ei pitäisi aikanakaan olla kovinkaan innostuneita rotuopista

Kuru ja hänen seuraajansa ovat tulleet tunnetuksi Awakening – Kohti kansallista heräämistä seminaarista, jossa vieraina oli tunnettuja tämän alan ajattelijoita. Seminaaria oli järjestämässä myös Sarastus ja oululainen Monokulttuuri FM. Tässä on hauskaa se, että toinen Monokulttuuri FM jäsenistä on tunnettu suomalaismarokkolainen mies, jonka taustat huomioiden, ei pitäisi olla missään tekemisessä näiden kanssa. Myös hänen ylläpitämänsä Monokulttuuri FM- ohjelma voisi nimetä Monikulttuuri FM-ohjelmaksi. Jo Awakening- tapahtuman uskottavuudenkin takia.

Etnonationalismi ajaa kansallista puhtautta, siis etnistä puhtautta. Suomen tapauksessa vain alkuperäisillä suomalaisilla olisi oikeus asua täällä, kaikki muut jotka eivät täyttäisi etnonationalistien kansallista määritelmää pitäisi poistaa Suomesta. Eräs heistä sai julkisuutta, kun olisi poistamassa muun muassa juutalaiset ja romanit. Miten he käsittelisivät Sibeliusta, Maamme-laulun säveltäjää Fredrik Paciusta, MannerheimiaAkseli Gallen-Kallelaa (alkuperäinen nimi oli Axel Waldemar Gallén) Runebergia tai esimerkiksi Arnold Majewskia ? Millainen olisi heidän Suomen lippu? Tuukka Kuru väittää olevansa,  ainakin Twitter-tilin mukaan, 99,4% suomalainen? Onkohan tarkistanut suomalaisuutensa kirkonkirjoista vai DNA-testin avulla. Junes Lokka ei siten täyttäisi heidän suomalaisuuden määritelmää, koska hänen äitinsä on mahdollisesti osaksi saamelainen. Tosin en minäkään, ainakaan DNA-testin perustella.  Kirkonkirjojen mukaan olisin suomalainen, mutta nekään eivät ole mitenkään varma tapa selvittää yhtään mitään.

Oman tulkintani mukaan jatkosodan aikana ainakin Itä-Karjalan miehityshallinto ylläpiti etnonationalismia vuosina 1941-44 välisenä aikana. Itä-Karjalassa oli venäläisille tarkoitettuja vankileirejä, joiden olosuhteet olivat keskitysleirimäiset. Eli vangittuja näännytettiin nälkään ja tauteihin. Inkerinsuomalaisia hankittiin Leningradin alueella olevilta saksalaisten ylläpitämiltä vankileireiltä pakkotöihin Suomeen. Vanhat ja sairaat saivat jäädä nääntymään, vain nuoret ja terveet kelpasivat. Sisällissotamme 1918 täyttää joidenkin tapahtumien perusteella myös etnonationalismin piirteitä. Sen aikana monet Karjalan kannaksen kylät puhdistettiin Venäläisistä ja Viipurin valtauksen yhteydessä teloitettiin satoja ihmisiä, jotka olivat etniseltä taustoiltaan muun muassa juutalaisia ja muita vähemmistö kansallisuuksia.

Näissä nykyajan etnonationalisteissa on se huvittava piirre, ettei osa heikäläisistä tiedä saamelaisten alkuperäiskansan statuksesta mitään. Yritykset leimata minua ”kotiryssä” nimityksellä, osoittaa tietynlaisesta tietämättömyyttä lähihistoriasta.