Syytön kunnes syylliseksi todetaan?

Viime päivinä on meille kerrottu, että suomalaiset SS-vapaaehtoiset ovat saattaneet osallistua juutalaisten ja syyttömien siviilien kuten myös sotavankien murhaamiseen palvellessaan Saksan itärintamalla 1941- 43 välisenä aikana.

Nyt valmistunut selvitys koski ”Panttipataljoonaa” eli Waffen-SS joukoissa palvelleista suomalaisista vapaaehtoisista. Panttipataljoona termi lanseerattiin aikoinaan, kun haluttiin selitellä Suomen yhteistyökuvioita silloisen natsi-Saksan kanssa. Suomen sodan aikaisessa historiassa on myös ollut termi ”ajopuuteoria”. Ajopuuteorialla selitettiin, että Neuvostoliitto pakotti Suomen yhteistyöhön Saksan kanssa. Tosiasiassa Suomi oli jo ennen talvisotaa ollut Saksan liittolainen, tosin salaisesti. Siten Molotov–Ribbentrop-sopimus oli monelle suomalaiselle päättäjälle järkytys.

Saksan itärintamalla menehtyi kymmeniä miljoonia ihmisiä. Saksan ja Neuvostoliiton sotilastappiot ovat noin kymmenen miljoonaa. Neuvostosiviileitä kuoli joidenkin lähteiden valossa yli kymmenen miljoonaa. Juutalaisia murhattiin pelkästään sodan alussa noin 3 miljoonaa ampumalla. Hävitystä kuvaa, että Puolan noin 3 miljoonasta juutalaisesta sodan jälkeen löydettiin hengissä noin 100 000 ihmistä. Auschwitzissa murhattiin hieman yli miljoona ihmistä, saati muualla Euroopassa olevissa keskitysleireissä tai rintamilla ja sen välittömissä läheisyydessä.

Yleisessä some-keskustelussa on ollut vallalla se käsitys, ettei Waffen-SS divisioona syyllistynyt mihinkään tuomittavaan, kun sen komentajaa kenraali Steineria syytetty mistään toisen maailmansodan jälkeen järjestetyissä oikeudenkäynneissä. Asia ei ole näin yksinkertainen, koska sodan jälkeen liittoutuneilla oli niin paljon tehtävää koota todistusaineistoa pääsyyllisiä vastaan. Toki puna-armeijalla ja länsiliittoutuneilla oli tiedossa, mitä kukin yksikkö teki rintamalla ja sen välittömässä läheisyydessä, mutta valtava todistusaineisto ja miljoonat Saksan armeijan sotavangit oli jollakin tavalla saatava järjestykseen ja luetteloitava luotettavasti ja syyllisten etsintä järjestettävä. Myös niin sanottu ”kylmäsota” teki sen, että poliittinen paine syyllisten rankaiseminen jäi toissijaiseksi, mutta se ei kuitenkaan vapauta rikoksiin syyllistyneitä vastuusta. Tosin Waffen-SS julistettiin sodan jälkeen Nürnbergin oikedenkäynnissä rikollisorganisaatioksi

Aika selvää on se tosiasia, että suomalaiset SS-vapaaehtoiset osallistuivat niihin ja myös suorittivat näitä murhia. Ihmisuhrien määrät ovat niin valtavia, että uskottavampaa on heidän osallistuminen niihin kuin he olisivat jollakin ihmeellä välttyneet niitä tekemästä. Tähän on meidän totuttava, että he olivat kanssarikollisia, maailman yhdessä suurimmassa murhaoperaatiossa mitä ihminen on osallistunut tähän mennessä. Monet jotka uskovat, ettei ole mitään selviä todisteita tai ovat puuttuneet tutkijoiden tiettyihin painotuksiin, niin se on turhaa. Mitä nopeammin pystymme tarkastelemaan asiaa neutraalisti puhtaasti faktojen perustella, niin sitä parempi. Itsepetos on typerää,varsinkin tässä asiassa.

Obs! Lisätty linkki Nürnbergin oikeudenkänytiin klo 20:10