Sote, sote ja sote

Sote eli laki sosiaali ja terveyspalvelujen uudistamisesta hyväksyttiin kesäkuun 23 päivänä 2021. Päivä oli sinällä merkityksellinen, koska tätä ”uudistusta” oltiin sitä ennen yritetty kolmen tai jopa neljän eri hallituskauden aikana saada valmiiksi. Tuskimpa se vieläkään aivan täydellisen valmis on vieläkään, mutta se kuitenkin saatiin suhteellisen helposti tällä hallituskoalitiolla voimaan. Toki Tasavallan Presidentti voi vielä ainakin muodollisesti pitkittää, mutta tuskin hänkään aivan loputtomiin.

Itseäni huolestuttaa vain tavallisen ihmisen kohtalo tässä kuviossa. Lakia ja uudistusta on markkinoitu kansalle perittaatteella ; yhdentää, parantaa ja tasa-arvoistaa kansalaisten terveyspalvelut? Kuulostaa hienolta, mutta totuus saattaa olla karumpi.

Tähän asti jokainen kunta ja kaupunki on hallinnut omaa sote-talousarviota ja samalla päättänyt miten käyttää siihen varatut varat. Tässä uudistuksessa (yksinkertaisessa mallissa) jokainen kunta tai kaupunki siirtää kyseiset varat yhteiseen kassaan, joiden käyttöä valvomaan valitaan erilliset päättäjät vastaamaan niiden käyttämisestä maakuntahallinnon puitteissa. Tätä varten on tulossa myös ns.maakuntavero joka korvaa osittain kuntaveron sen osan joka vastaa sote-palvelujen osaa nykymallissa. Pomminvarma juttu, mikään ei voimennä pieleen. Vai menekö siltikin?

Helsingissä tämä tarkoittaa sitä, että kuntalaiset luopuvat suurin piirtein noin 2,5 miljardin euron hallinnasta ja se siirtyy muiden eli niin sanotun maakuntaneuvoston päätöntävaltaan. Tuo menetetty summa on noin puolet koko talousarviosta. Minusta se on huolestuttavinta tässä kuviossa. Helsinki on oma sote-alue, joten se itsehallinnollisesti ei ole niin suuri menetys mitä se on muualla maanssa.

Aleksandr Solženitsyn kirjoitti Vankileirien saaristo kirjasarjassaan Tsekasta, eli Neuvostoliiton turvallisuuspalvelusta, että se luotiin puolueelle avuksi, eli koiralle hännäksi, jota koira heiluttaa, mutta se [häntä] alkoikin heiluttaa koiraa. Tässä kuviossa on samaa nähtävissä. Maakuntahallinto maksaa ja joka myös pitää kustantaa joko erillisellä rahoituksella tai kunten ”lahjoittamasta” sote-rahoituksesta.

Tarkoittaako tämä myös sitä, että kuntien ja kaupunkien valtuustojen supistamista samassa suhteessa niin se on kait vielä epäselvää. Loogisempaa olisi supistaa.